Изчезващи видове

15/07/2013 08:00176 Прочитания

vanishing_frogsPatillas, Пуерто Рико – завеса на звука обгръща двама изследователи в тъмнината, докато си проправят път по протежение на планината до входа на малка пещера. За нетренираното ухо, нощните звуци са просто смесица от шум. За експертите, занимаващи се с изчезващи видове земноводни, това е като оркестър, в който някои от музикантите просто не са дошли на работа.

В някои части на Пуерто Рико има места, където изследователите преди са чували четири вида земноводни едновременно, а сега те чуват едва един или два. Една привидно малка, но значима промяна.

Учените съобщават, че много видове земноводни, особено жаби, бързо намаляват като борйка и това вероятно се дължи на комбинация от загуба на местообитания, изменението на климата и замърсяването. Особено силно това се забелязва в Карибския басейн, където голяма част от видовете в момента изчезват от местната екосистема.

Без нови мерки за защита на тези видове, може да се стигне до масово измиране на Карибските жаби в рамките на 15 години предупреди местен биолог от Доминиканската република.

На някои места, особено в Хаити, активното обезлесяване налива още масло в огъня.

Жабите могат да не изглеждат чак толкова харизматичен билогичен вид, но ролята им за околната среда е важна. Те са храна за много екзтични птици и змии, а пък те на свой ред се хранят с комари. Отсъствието им може да доведе до повишаване на случаите на малария и да педизвика епидемии в региона.