Компостиране на балкона или преработваме храната която хвърляме

06/06/2013 16:4756 Прочитания

В домакинството ни се стараем да ограничаваме максимално излишното потребление на стоки, събираме разделно отпадъците си, за да могат да се преработват отново, но все пак се налага да изхвърляме и боклук, който отива в общите контейнери. Това са главно хранителни отпадъци – обелки от плодове и зеленчуци, изсъхнал хляб, които също могат да се преработят и да се превърнат в нещо полезно – т.нар. компост. Най-добрите помощници за кухненския боклук, които го трансформират в полезна почва, са червеите. Затова ми трябваше малка лумбрикоферма, която да може да отглеждам на терасата, предвид че живея в апартамент и това е единственото място, което мога да използвам.

И така съвсем инцидентно и без много планиране, заедно с Гери от Органично се оказахме във фермата за червеи на Снежана Благова в Крумово. Имахме много въпроси за това как и изобщо може ли червеите да се отглеждат в градски условия. За наше съжаление собственичката, която можеше да отговори на всичките ни въпроси я нямаше и от възрастната й майка си купих една торба с червени калифорнийски червеи, пък реших, че после ще се информирам и ще му мисля 🙂 Така червеите поживяха временно в един леген, докато им направя приличен дом. Отглеждането им се оказа не чак толкова трудно, стига да се спазват някои малко, но важни условия. Благодарности на Димо Стефанов (Waste No More), който се занимава професионално и ми даде много ценни съвети и насоки за компостирането и отглеждането на червените калифорнийски червеи.

От къде да започнем?

За начало ни трябва съд, в който да отглеждаме червеите. Може да е пластмасов или дървен, каквото имате в наличност. Имайте предвид, че фермата трябва да се проветрява, за целта може да направите няколко малки дупчици над нивото на пръстта, от където да влиза въздух. Дори е хубаво от време на време да разрохквате почвата с малко гребло. Ако пък почвата е прекалено влажна, влагата ще трябва да се оттича от дупка в пода на съда, може да събирате тази течност – това е концентриран течен биотор, който също може да използвате за наторяване на цветята или други растения, които отглеждате. Кутията, която аз избрах е с размери 35/56/32. Има капак, който се отваря и може да се държи полуотворен, така че избегнах пробиването на странични дупки.
Червеите обичат да им е тъмно, затова прозрачния съд не е добър вариант. Но след като това беше единственото,с което разполагах, изрисувах малко морски вълни отстрани, в тон с цвета на капака. Друг вариант е да облепите с фолио от външната страна.

Следва застилането на пода с влажни (не мокри) вестници и яйчени черупки, може и малко плодови или зеленчукови обелки.

Добавяме пръстта с червеите.

Разстиламе храната на малки парченца и тънък слой на повърхността. Достатъчно е червеите да се хранят един път седмично или просто следете – когато храната е изядена, слагате нова. Всеки червей изяжда дневно храна колкото е собственото му тегло. Ако сложите прекалено много храна, тя ще замирише и ферментира. Ако заравяте храната във влажен накъсан вестник, това ще попречи на образуването на мухъл.

Какво може да компостираме по този начин?

Всякакви обелки от плодове и зеленчуци, хляб, спагети и макарони, пакетчета чай, дори хартия. Най-любимия деликатес за червеите са бананите.

Не се препоръчват цитрусите, защото са кисели, а рH-то на почвата е добре да е между 7 и 8, както и лука и чесъна. Готвена храна, мазнини, масла, риба, кокали, месо и млечни произведения не са препоръчителни да им се дават, най-малкото защото фермата ви ще замирише неприятно.

Как да съберем готовия компостиран материал?

Започнете да слагате храна само в едната част на съда, червеите отиват там където е храната и една седмица е достатъчна, за да се преместят. Тогава може да съберете почвата от частта без червеи и да я използвате за наторяване.

Друг начин е, когато червеите са изяли цялата храна да започнете да обирате повърхностния слой. Червеите се крият надолу, изчаквате 10-15 минути и отново обирате. Така докато съберете 1/2 и 2/3 от компоста.

Къде да държим фермата?

Както казах по-горе, моята цел беше да отглеждам фермата на балкона. Важно е мястото да е сенчесто и проветриво, като най-добрата температура, при която виреят червеите е между 7 и 29 градуса. Ако е прекалено горещо, преместете я на по-хладно, а ако е студено може да я увиете с одеяла или чували. Дори и по някаква причина червеите да загинат, в почвата има много снесени яйца, които при възстановяване на подходящите температури и условия ще се излюпят и ще имате отново функционираща лумбрикоферма.

 

…продължава на otnishtoneshto.com