Онлайн пазаруване – рискове и права

19/07/2013 09:07102 Прочитания

Днес  пазаруването в мрежата е станало неизменна част от ежедневието на много българи, но какви права имаме в онлайн търговията като купувачи и как можем да ги защитим? Важно е, да се има предвид, че посочените по-долу правила се отнасят само за професионални търговци, но не и за частни лица, продаващи лични вещи в аукционни сайтове. Така че ако пазарувам например в Ebay,  то аз не мога да изискам спазването на правата ми или да търся тяхната защита по същия начин. Ако съм закупил продукт от физическо лице, моите права зависят изцяло от личната ми уговорка с продавача.

online-shopping

 

 

 

 

 

На първо място, аз имам право на информация от продавача относно продаваната стока. Преди да извърша покупката,  той трябва да ми предостави информация относно:

  • своя пощенски и електронен адрес;
  • основните характеристики  на стоката или услугата;
  • цената на стоката/ услугата с включените в нея данъци и такси;
  • разходите за доставката;
  • срокът, за който е валидно предложението му;
  • условията за плащане;
  • възможността за оттегляне от поръчката.

Най-късно тази информация трябва да ми бъде доставена заедно с доставката на вещта.

Без да има нужда да доплащам нищо, имам право в рамките на 7 работни дни да се откажа от закупената стока. В случай че продавачът никъде не е описал горепосочената задължителнаинформация (вкл. и правото ми да се откажа от покупката), моето право да върна стоката директно се трансформира от 7-дневно в 30-дневно. Не съм длъжен да посочвам дори и причина. Правилото, че клиентът винаги е прав, важи с пълна сила. Транспортните разходи обаче са за моя сметка. Продавачът е длъжен да ми върне парите в срок до 30 дни, а аз имам задължението да съхраня вещта количествено и качествено. Този „период за размисъл” не се отнася до покупката на билети за влак, самолет или концерт, резервация в хотел, наемане на автомобил, както и вече отворени дискове с програми, музика и филми.

…продължава на pravatami.bg