„Слънчев” котлон за развиващия се свят

16/06/2013 08:00414 Прочитания

solar_cookНов “слънчев” котлон, който може да готви храна, пречиства вода и захранва малка електроника, е разработен наскоро от учени от Cranfield University и COMSATS Институт по информационни технологии, Исламабад.

Голяма част от хората, живеещи в развиващите се страни нямат достатъчно надежден и достъпен способ за сгряване на храната им или пречистване водата и в резултат на това, много хора редовно заболяват или дори умират от замърсени водни източници. Според учените новият уред ще помогне за подобряването на здравето на много от хората, живеещи в селските общности по целия свят.

Дизайнът на слънчевия котлон е базиран на използването на система от огледални ленти  наклонен под различни ъгли, така че да концентрират слънчевата светлина върху един абсорбатор, който преобразува слънчевата енергия в полезна топлина. Процесът е известен като „концентриране на слънчева енергия“.

Освен че е в състояние да сготви храна и да пречиства водата, новата слънчева печка може да съхранява топлината и може да генерира електричество за захранване на по-малки електронни устройства.