Винарни пордават въглеродни емисии за паста за зъби

06/08/2013 12:38117 Прочитания

 

wine__Винарните изпускат големи количества въглероден диоксид в процеса на производство на вино. Всеки 4 литра произведеното вино е съпътстванo от производството на 3 литра въглероден диоксид. И макар обемът въглеродния двуокис, прозиведен по време на процеса на ферментация да е минимален в сравнение обемите, причинени от други свързани дейности като опаковане и транспорт, дори и това количество не е за пренебрегване.

За да ограничи този негативен за природата ефект, една винарна във Франция планира да даде своя принос за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Бизнес планът е напълно прагматичен и дори се планира да бъде финансово устойчив.

Винарната Chateau Smith Haut Lafitte в Бордо във Франция е известна с червеното си вино. Собственикът на винарна обяви плановете си да улавя въглеродния диоксид произведен по време на процеса на ферментация на гроздето и да го превръща в натриев бикарбонат. След това той ще продава този разтвор на натриев бикарбонат на фармацевтични компании, за да бъде използван за производство на паста за зъби.