Най-лекият материал на света

07/09/2013 08:00151 Прочитания

Появи се поредният претендент за титлата „най-лек твърд материал на света.“ За да се покаже колко е лек, от университетът Zhejiang в Китай, където са рзработили материала, публикуват снимки на парчета от него накацали по малки листа, поддържани от венчелистчетата на цветовете.

Материалът е все още в ранните етапи на развитие, но в бъдеще, той може да бъде проектиран да поглъща нефтени разливи или други замъсявания. Материалите, използвани в момента за почистване на петролни разливи абсорбират 10 пъти теглото си в нефт, а новият материал може да се справи с 900 пъти теглото си в нефт. Освен това материалът абсорбира много бързо – всеки грам от материала поглъща 69-грама нефт в секунда.

Материалът е около една шеста от плътността на въздуха. Изграден е от един атом-дебели листове и влакна от въглерод, от там идва и името му – въглероден аерогел. Изследователите казват, че са намерили прости начини за изработване на въглероден аерогел в различни форми и размери.

Изглежда китайците не си губят времето и скоро можем да използваме въглеродни гъби за попиване в кухнята или парцали за пода. Домакините по цял свят отсега тръпнат в очакване!