Нанотехнологии от Япония

25/06/2013 08:00172 Прочитания

nano_techЯпонски учени са успели да изработят нано обект във формата на заек с размерът на малка бактерия. Обектът е изграден от нов тип вещество, което потенциално ще доведе до нови интересни последици за бионични имплантанти. Разработено от изследователи в Япония, веществото позволява на учените да изваят силно проводими и сложни 3-D структури на микроскопично ниво.

Японският екип разработил новата технология за нано електроди от Yokohama National University, Токио технологичен институт, и C-MET – използва различни методи, за да втвърдяване на своите микроскопични форми, включително ултравиолетова светлина и лазерни лъчи. Те откриват, че последната техника е най-сполучлива, тъй като може да се използва лазер, за да се направи форма върху течна смола, натрупвана слой по слой.

В бъдеще този нов метод и материал може да се използва за създаване на персонализирани микроелектроди, които седят в мозъка и изпращане и получаване на електрически сигнали за лечение на заболявания като епилепсия, депресия и болестта на Паркинсон. Според създателите, откритието може да се използва за направата на микроскопични 3-D бобини за отоплителни приложения, а според нас, ако някой настоява за нано зайче, може би и това е потенциална пазарна ниша, която японците трябва да обмислят.