Защо да избягваме оцветителите в храните

23/06/2013 08:00306 Прочитания

SCI-FOOD-DYESПредлагаме ви няколко бързи илюстрации, защо не е добре да ползвате храни с изкуствени оцветители в тях.

Учените правят изкуствени хранителни бои от химични вещества, получени от нефт. Да, същият този нефт, който сипваме в нашите автомобили, използваме в асфалта, за индустриални уплътнители по пода, и ако щете дори в шампоаните срещу въшки.

Изкуствените хранителни оцветители съдържат канцерогенни вещества. Трите най-използваните бои – червено № 40, жълто № 5, и жълто № 6 – съдържат добре познати канцерогенни вещества. През 1985 г. FDA (Американската агенция за хранита) дори признава, че Red № 3 предизвикат рак, но въпреки това не го забранява.

Веществото Тартразин – известен още като Yellow № 5 също е токсичен. Проучване в списанието на защита на потребителите и безопасност на храните показва, че тартразин намалява броя на клетките в тялото ни, които се борят с инфекции и паразити.

Разбира се, не всички оцветители са плод на химията и са вредни, затова не трябва да стигате до крайности в избора си на храна, просто порявявайте разум при пазаруването и най-важното образовайте се за това кое е полезно и кое не за вас и вашите деца!

Някои проучвания показват, че изкуствените оцветители на храни могат да бъдат свързани с хиперактивност, и промени в поведението на деца. FDA също признава, че изкуствените оцветители в храните могат да изострят вече съществуващи поведенчески проблеми при децата.