Сбогом пиксели, здравейте вектори

14/09/2013 08:00210 Прочитания

1Независимо колко са по хоризонтала или вертикала, пикселите далеч не са най-съвършеното средство за възпоризводство на образи. Екип от изследователи смята, че имат готов по-добър начин за представяне на изображенията на екрана и той ще замени на пикселите в рамките на идните пет години.

Екипът развива нещо, наречено вектор-базиран видео кодек, който се опитва да преодолее предизвикателствата на една типична векторна визуализация. Обичайната векторна визуализация разчита на изрисувани линии и цветови контури на екрана (а не геометрична карта на пикселите, каквато имаме при пикселите). Класическият подход при векторите си има недостатък- по-специално, области с преливащи цветове не могат да бъдат запълнени достатъчно добре, за да се получи високо качество на изображението.

Кодекът, който са разработили от екипа обработва цифрово видео и може едновременно да кодира и декодира в нов векторен формат. Екипът не разкрива много подробности около разработката, но твърди, че кодекът им преодолява проблема с полутоновете като запазва качеството на изображението. Посредством този кодек, те твърдят, че може да имаме технология, която да не зависи от резолюция на видео източника.