Съвети за справяне с летни обриви на децата

25/06/2013 21:40217 Прочитания

deca_alergiiОбривите в детска възраст много често са алергични.

Съществуват следните основни причини за появата на алергични обриви:
– прием на алергизираща храна. Храните, които най-често водят до алергии са белтъчните храни – млечни продукти, яйца, месо (включително пилешко), плодове (ягоди, праскови и др.), шоколадът и рибата и рибните продукти. За това тези храни се дават след първата година. Алергични са и много от ядките – особено фъстъците. Те се приемат след третата година.
– прием на консерванти в храните, емулгатори, оцветители
– използване на козметика
– приемът на всички видове медикаменти (независимо от лечебната им цел) в това число и температуропонижаващите (особено парацетамола във всичките му форми!)
– излагане на температурни фактори като топлина, слънце, студ
– ухапване от насекоми (комари, пчели, оси, паяци, мушички, мухи и др.)
– допир с коприва, туя и други растения
– наличие на паразити в организма

Алергичните обриви трябва да се различават от всички останали обриви каквито са шарката и хеморагичните обриви.

Последните могат да бъдат малки петънца или по-големи червени петна, които са на нивото на кожата. За разлика от тях алергичните обриви винаги са над нивото на кожата.

Острата алергична уртикария представлява обрив във вид на дребни или едри розови до червени надигнати пъпки. Приличат на ужилване от коприва. От там идва и името й „уртикария“ (urtica – коприва) Много често в средата на надигнатата пъпчица има мъничко мехурче, тогава уртикарията се нарича строфулус. Обривът много прилича на варицела и трябва да се отграничи от тази често срещана шарка.

Обикновено лятото е сезон, при който се отключват много алергични обриви. Тогава децата приемат най-различни храни в това число и плодове, навсякъде жужат насекоми и е много трудно да се намери точната причина за уртикариалния обрив.

През лятото би било добре майките да:
– спрат възможните алергизиращи храни и козметиката,
– къпят децата си по-рядко със сапун с добавка на калиев перманганат, смрадлика или лайка. Към последните има рядко алергия.
– перат дрехите само с праха, който са ползвали дълго време
– дрехите на децата да са от памучен произход
– дават минимум лекарства на децата си. Най-често обривът се дължи на прием а на антибиотици по време на лечение с тях.

Алергичните обриви са начин организмът да се изчисти от болестта, тоест когато обривът не смущава острото състояние на детето, е добре да не се третира с нищо.

<p style=“text-align: right;“>…продължава на <a style=“color: #84ca1c;“ href=“http://organichno.com/index.php/sabitia/nashite-sabitia/605-2013-06-04-07-45-40″ target=“_blank“ rel=“nofollow“>Органично</a></p>