WiFi ято на повикване

20/07/2013 08:0084 Прочитания

communications-swarmИнтернет отдавна вече не услуга, достъпна само за малцина избрани и просветени хора. От екзотична среда, той прерастна в среда, без която ние не можем да си представим живота ни. Голяма част от тази вездесъщност на Интернет се дължи и на лесния достъп до мрежата, което пък става благодарение на мрежите, които свързват компютрите ни в целия свят.

Но замисляли ли сте се какво би станало във време на аварийна ситуация, ако настъпи някакво природно бетствие и мрежите ни се сринат, а с тях и възможността ни да общуваме и да си помогнем в трудния момент. Нужна ни е надеждна алтернатива и то скоро.

Учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана вярват, че ята от летящи роботи може да бъде тъкмо алтернативата, от която имаме нужда. Летящите роботи ще могат да образуват краткотрайни безжични мрежи посредством малък модул в крилото на всяка единица. Модулите ще излъчват безжични сигнали, за да позволят комуникация между спасителните екипи на дадено кризисно място, като това ще им позволи да поддържат ефективна връзка и да спасят много повече хора, отколкото те биха могли без адекватна комуникация.